Β. Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑYΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ
5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
6. Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη
7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης
8. Ο χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία
9. Η Αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Ούννοι Γότθοι Βανδάλοι Οστρογότθοι
Θεοδόσιος Αρκάδιος Ονώριος Θεοδόσιος Β’ Αλάριχος Αττίλας
Γελίμερος Θευδέριχος Καταλαυνικά Πεδία Πύλες του Καυκάσου
Δυτικό ρωμαϊκό κράτος Ανατολικό ρωμαϊκό κράτος Γοτθικό βασίλειο της Ιταλίας
Μισθοφόροι στο βυζαντινό στρατό Διπλό τείχος της Πόλης Ρωμαϊκός νόμος
Βόρεια Αφρική Γαλλία Ισπανία Ρήνος Δούναβης Καρχηδόνα
Γιβραλτάρ 395 μ.Χ. 410 μ.Χ. 476 μ.Χ. Ευδοκία
Πανδιδακτήριο Διονύσιος Ζακυθινός Ιορδάνης
Το 434 μ.Χ ο Αττίλας ανέβηκε στο θρόνο των Ούννων έως το θάνατό του το 453 μ.Χ. Επρόκειτο για έναν προικισμένο ηγέτη και ικανότατο πολέμαρχο που κατάφερε να δημιουργήσει μία τεράστια αυτοκρατορία. Με την άνοδό του στο θρόνο απαίτησε από τη βυζαντινή αυτοκρατορία να του δώσει τεράστια χρηματικά ποσά. Όταν οι Βυζαντινοί αρνήθηκαν ο Αττίλας οργάνωσε μια φοβερή εκστρατεία και κατέστρεψε τη Θράκη και τη Μακεδονία ερημώνοντας πάνω από 70 πόλεις. Έτσι απέκτησε την φήμη η «Μάστιγα του θεού».
Οι Ούννοι ήταν μία νομαδική φυλή έφιππων πολεμιστών, μογγολικής καταγωγής που κατοικούσε στην κεντρική Ασία. Έκαναν δυναμική εμφάνιση τον 4ο αιώνα μ.Χ, όταν ξεκίνησαν εκστρατείες από την Ασία προχωρώντας προς τη Δυτική Ευρώπη και ερημώνοντας πολλές χώρες στο πέρασμά τους. Οι μεν Ρωμαίοι θεωρούσαν τους Ούννους βάρβαρους και απολίτιστους γιατί έτρωγαν το κρέας ωμό, ζούσαν και κοιμόντουσαν μαζί με τα άλογά τους, δεν είχαν γραπτό λόγο και δεν έχτιζαν σπίτια.
Οι δε Βυζαντινοί έβλεπαν τους Ούννους ως τιμωρία από το θεό για τις αμαρτίες τους.
Ήταν ικανός στρατιωτικός διοικητής και ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για δύο δεκαετίες (433-454). Άσκησε πετυχημένη αμυντική πολιτική στις επιθέσεις των βαρβάρων μισθοφόρων Φοιδεράτων που εγκαταστάθηκαν σε όλη τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος συγκέντρωσε ένα μεγάλο ρωμαϊκό και συμμαχικό (Φοιδεράτοι) στρατό για να σταματήσει τους Ούννους στη Μάχη των Εθνών, που έληξε με την καταστροφή της εισβολής των Ούννων του Αττίλα το 451.
Η αφορμή για την μάχη δόθηκε όταν ο Αττίλας ζήτησε για γυναίκα του την Ονώρια, αδελφή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βαλεντινιανού Γ΄, ελπίζοντας να πάρει ως προίκα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αυτοκρατορίας. Η πρόταση απορρίπτεται και ο Αττίλας εισβάλει στη δύση με αμέτρητες ορδές κατευθυνόμενος στον Ρήνο. Από όπου περνά σπέρνει την καταστροφή. Τον αποκαλούν «Η μάστιγα του θεού».
Για την αντιμετώπιση της απειλής δημιουργείται συνασπισμός από Ρωμαίους και γερμανόφωνα φύλα. Σε αυτόν συμμετείχαν Αλεμάνοι, Βουργουνδοί, Σουηβοί, Έρουλοι, Γέπιδοι, Θουρίγγιοι, Βησιγότθοι και Ρωμαίοι. Ο Αττίλας πολέμησε έχοντας στο πλευρό του τους Οστρογότθους. Επικεφαλής αυτού του συνασπισμού ήταν ο Φλάβιος Αέτιος. Η μάχη έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 451 και έγινε γνωστή ως Μάχη των Εθνών ή Μάχη των Καταλαυνικών πεδίων λόγω της τοποθεσίας που διεξήχθη στη Γαλλία.
Η επιδρομή των βαρβάρων στην Ευρώπη τον 5ο αι. μ.Χ. ήταν αποτέλεσμα της καταστροφής των Γότθων από τους Ούνους το 372-375 μ.Χ.
Οι Βαρβαρικές εισβολές του 5ου αιώνα προκλήθηκαν από τη διάλυση των Γοτθικών βασιλείων από τους Ούννους το 372-375. Η πόλη της Ρώμης καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Βησιγότθους το 410 και από τους Βανδάλους το 455.
Πιθανή διαδρομή των κινήσεων των Ούννων προς τα δυτικά.
Η Αυτοκρατορία των Ούννων και των υποτελών τους ομάδων.
Η Αυτοκρατορία στο απόγειό της υπό τον Αττίλα.
Ούννοι σε μάχη με τους Αλανούς. Γκραβούρα της δεκαετίας του 1870.
Ιπποτικός-ρομαντικοποιημένος πίνακας των Ούννων, που πολιορκούν μια πόλη. Παρατηρήστε τις αναχρονιστικές λεπτομέρειες στα όπλα, τις πανοπλίες και τη μορφή της πόλης. Ουγγρικό Chronicon Pictum, 1360.
Ρωμαϊκή έπαυλη στη Γαλατία, λεηλατούμενη από τις ορδές του Ατίλα. Εικονογράφηση από βιβλίο του Γάλλου Ζορζ Ροσγκρός (1859–1938).
Ουννικό σετ στολιδιών αλόγου, 4ος αιώνας, Μουσείο Τέχνης Γουόλτερς (Βαλτιμόρη)
Ο Βασιλιάς των Ούννων, τρυπώντας την Αγία Ούρσουλα με ένα βέλος μετά την άρνησή της να τον παντρευτεί στο "Μαρτύριο της Αγίας Ούρσουλας" του Καραβάτζιο, 1610.
Ο Αττίλας εισβάλει στην Ιταλία. Πίνακας του V. Checa, 19ος αιώνας.
Στρατόπεδο Ούννων
Αττίλας-Κουρουλτάι (παραδοσιακή εκδήλωση λαών νομαδικής προέλευσης από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας, που γίνεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια στο Μπούγκατς της Ουγγαρίας), 2014.
Καναδική προεκλογική αφίσα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σημαία των Σέκελι - Κουρουλτάι, 2014.
Οι Βάνδαλοι ήταν μία ανατολικογερμανική φυλή, ή ομάδα φυλών, η οποία συναντάται για πρώτη φορά στη νότια Πολωνία, αλλά αργότερα μετακινήθηκε σε όλη την Ευρώπη ιδρύοντας βασίλεια στην Ισπανία και αργότερα στη Βόρεια Αφρική κατά τον 5ο αιώνα. Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα π.Χ. οι Βάνδαλοι μετανάστευσαν από τη νότια Σκανδιναβία στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Όντερ και Βιστούλα και γύρω στο 120 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στη Σιλεσία.